Juvie ztepilá už je dnes zařazená mezi zranitelné stromy a díky mohutnému kácení pralesů se možná brzy ocitne mezi ohroženými druhy stromů. Tento žlutě kvetoucí strom s nelibou vůní vytváří velké tobolky, uvnitř kterých se nachází 12-20 semen s tvrdou skořápkou a velice chutným bělavým jádrem, díky kterému se z něj stal velice výnosný druh zboží pro vývoz do celého světa. Roste hlavně v Kolumbii, Bolívii a Peru a se svou výškou až 50 metrů patří mezi nejvyšší stromy v Amazonii. Většina para ořechů se sklízí právě z divoce rostoucích stromů. Tobolky zdřevnatí a v době zralosti ze stromu padají na zem, kde je sbírají domorodí obyvatelé. Mají v pralese velkou konkurenci, protože plody jsou oblíbené u mnoha zvířat, které si je ukrývají na nepříznivé období.příroda Jižní Ameriky
Jako většina ořechů mají para ořechy velký obsah tuku, a proto ve vyloupané formě při špatném skladování často žluknou. Pokud zůstanou v tobolce a jsou v chladu, vydrží i dva roky. Vylisovaný olej má uplatnění v kosmetickém průmyslu a genem z para ořechů je upravovaná modifikovaná sója.
Pro lidský organismus jsou para ořechy https://www.nakliceno.cz/para-orechy/ významným zdrojem selenu, který je velice prospěšný:
• snižuje riziko tvorby krevních sraženin
• posiluje stahy dělohy během porodu
• podílí se na tvorbě hormonů štítné žlázy
• zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu a snižuje škodlivý cholesterol
• stará se o správnou strukturu spermatu
• posiluje imunitní systém
• má výrazné antioxidační účinky

ořechy na tržišti

Při konzumaci pouhých šesti para ořechů denně získáte denní dávku selenu. Konzumace je velice příjemnou záležitostí. Ořechy mají nasládlou krémovou chuť. Kromě selenu obsahují i vápník, fosfor, hořčík, železo a draslík. Z vitamínů získáme konzumací například vitamín E a také B1, který má příznivý vliv na celou nervovou soustavu. I přes vysoký obsah tuků jsou ořechy v malých dávkách doporučovány lidem se závažnými zdravotními problémy.