Nejen v pokročilejším věku je náš jídelníček úzce spjatý s naší fyzickou i duševní kondicí. Proces stárnutí můžeme zpomalit už v mládí, pokud se o sebe budeme dobře starat.

Za velice důležitou složku naší stravy jsou považované bílkoviny. Bílkoviny příjemnou formou načerpáme z libového masa, vajec a mléčných výrobků. Lidé, kteří si nehlídají přísun bílkovin působí staře a unaveně.
kysané zelí na talíři

Téměř zázračně na náš organismus působí kysané zelí. Jednou z nejzásadnějších složek této pochoutky je kyselina mléčná, která při kvašení vzniká a pomáhá s regeneraci našeho organismu hlavně v zimním období. Hotové kysané zelí v obchodech je ovšem o mnoho cenných látek ochuzené, takže si tuto pochoutku z receptářů našich prababiček můžeme jednoduše připravit doma, pokud máme chladnou místnost, kde hotové zelí můžeme uchovávat. Kromě vaření je zelí doporučováno k přímé konzumaci a může nám nahradit nezdravé potraviny, které mlsáme například u televize.

Česnek zpomaluje, a dokonce zastavuje degenerativní procesy v našem těle, a hlavně v čínské medicíně je velice často využívaný. Dělají se z něj nejrůznější „elixíry mládí’’. Jeden jednoduchý recept:

Potřebujeme 2 litry vody, 1 kg cukru, 4 citrony, 4 cibule a 30 stroužků česneku. Do větší skleněné lahve dáme vodu svařenou s cukrem. Do vychladlého nálevu dáme oloupané a pokrájené citrony, cibuli a česnem. Lahev uzavřeme a necháme 21 dní stát. Každý den vše promícháme. Po uplynutí doby obsah přecedíme a slijeme do lahví. Uchováme v chladnu a pijeme 1 malou sklenku denně.
zdravé suroviny v kuchyni

Obranyschopnost organismu nám posílí i petržel (kořen i nať). Tato všední zelenina nám dodává energii a navozuje dobrý psychický stav. Nať má mimořádně velký obsah vitamínu C a pouhé dvě lžičky pokrájené natě nám dají denní potřebnou dávku tohoto vitamínu.

Velice ceněná v čínském léčitelství je i meruňka, ve Středozemí zase vsází na olivový olej. S vráskami  dělá divy zelený čaj, který obsahuje velké množství povzbuzujících látek, vitamínů a minerálů.